top of page

LJEPOTA KULTURE


Juče je u našem gradiću kulturnim manifestacijama obilježen Spasovdan, pravoslavni praznik Vaznesenja Isusa Hrista.

Spasovdan nama Srbima nije samo vjerski praznik. Predstavlja nam mnogo više od toga. To je dio naše kulture, našeg nacionalnog identiteta, povezan sa onim što nas zaista čini duhovno velikom nacijom. Možete biti vjernik ili nevjernik, ateista, antiteista, vjerski fanatik, šta god, ali ne možete ne vidjeti ono što nas uzdiže duhovno, kulturno, civilizacijski.

Zato smo juče mogli da se duhovno nahranimo. Jer kako drugačije da opišemo osjećaje koje smo doživljavali dok smo uživali u sinoćnoj predstavi u Domu kulture "Filip Višnjić", nego duhovna hrana, odmor za dušu, predah od nekada teškog života?!

U organizaciji Narodne biblioteke "Branko Ćopić", Doma Kulture "Filip Višnjić", SPKD "Prosvjete", Aktiva žena, te uz pokroviteljstvo Opštine Čajniče, jučerašnje kulturne manifestacije su učinile naš gradić čarobno lijepim i duhovno velikim.

Dodjeljenje su neke nagrade, ali nagrade nisu bitne. Bitni su ljudi, druženje i održavanje tradicije. Baš kao što je to lijepo istakao u svom govoru načelnik opštine gospodin Karadžić.

Samu srž praznika, srpske tradicije, kulture, istorije i sveukupnog bića sjajno je dočarao protojerej Momir Vasiljević u svom govoru pred početak priredbe KUD-ova iz Čajniča i Rudog.

A tek priredba. Čist vizuelni spektakl. Ljepota naše mladosti spojena sa bogatstvom istorije i kulture, uz sjaj tradicije i blistavost nasljeđa.

Plesovi i igre koje su izveli članovi KUD "Prosvjeta" iz Rudog i našeg KUD "Izvor", razdragala su naša srca, zato su ovacije i žestoki aplauzi očekivana reakcija.

Prosto, spoj vizuelnog i zvučnog izazvali su provalu emotivnog.

Ne možete, a da se ne zapitate kako bi ovakvi nastupi izgledali u recimo "Boljšoj Teatru", "Metropolitenu", "Milanskoj Skali". Znamo da je to samo naša fantamozgarija, ali čovjeka lijepe stvari inspirišu da mašta do krajnih granica mašte.

Osim KUD-ova nastupili su mali pjevači, guslari, kao i lokalni autori poezije.

Ipak imamo i primjedbe, a one se prije svega odnose na publiku. Znamo da smo se odučili od sličnih kulturnih događaja, ali zar smo već zaboravili da nije lijepo pričati tokom predstave? Nećemo spominjati bonton, no bar smo mogli odati priznanje i minimum poštovanja toj sjajnoj djeci koja su nam priredila spektakl.

Nije bilo ništa strašno, ali ipak kvari jedan gotovo savršen utisak. Jer i jedan jedini šum može da pokvari doživljaj jednog stiha tokom recitacije.

Ono što nam ostaje da se nadamo jeste više sličnih manifestacija, više kulture za Čajniče. Dobro je što se pokreću ovakve proslave i kulturni događaji, ali treba toga još više. Što više kulture, što raznovrsniji sadržaji biće bolje za sve nas. Naravno lako je reći, ekonomska situacija nije zavidna, a nažalost u krizi prva strada kultura, a odmah za njom i njena sestra umjetnost.

Nama ostaje da se nadamo boljim vremenima, i da čekamo sledeći kulturni događaj. Pa da uživamo u istinskoj ljepoti ovoga svijeta -Igri, plesu, glumi.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Follow Us
No tags yet.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page